I vårens första utställning på Galleri KHVC visade vi en serie skulpturer av Anna Rende.


Med sin utbildning på Malmstens Verkstadsskola och en 20-årig karriär som möbel- och inredningssnickare, bl.a. åt Nordiska Museet, Vasamuseet, Kulturhuset och Riksutställningar, har hon som grund ett gediget hantverkskunnande. Numera är snickeriet nedlagt och hon arbetar helt och hållet fritt i sitt material som skulptör.


På Galleri KHVC fick vi bland annat tillfälle att se en större skulptur i papier-maché som skapades till utställningen "Salon du dessin et de la peinture a léau" på Grand Palais i Paris under hösten 2010.

 

-  -  -  -

 

Karin Östberg, keramik     

 

19/2 - 27/3

 
 

I Karin Östbergs keramik är mellanrum det centrala. Hennes genombrutna Plattor, Strilar och Svävare är som ett slags matematiska fraktaler av rytmiska hålrum och vindlande sprickmönster. Ibland inverterar hålen och blir till små runda former, gruppvis arrangerade i olika kompositioner. 

 

Karin är ursprungligen från Kramfors i Ångermanland, men är sedan många år bosatt i Göteborg, där hon 1985-1990 fick sin utbildning på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk. Hon har deltagit i en lång rad separat- och samlingsutställningar i Sverige och utomlands och är rikligt representerad på statliga museer m.m.

 

-  -  -  -

 

Anna Bauer, textil

      

2/4 - 8/5

 
"PATRI- ARKEN"
 

"Sammansvärjningen"

Det handlar pakter och dolda maktspel. Har du någonsin fått känslan av att vara betraktad fastän ingen är där? Har du någon gång fått känslan av att alla andra vet något som du inte vet?

 

I årets tredje utställning visade vi en textilkonstnär med ett högst personligt uttryck. Anna Bauer kastar sig huvudstupa mellan sorg och ofrivillig komik, mellan sockersött och makabert. I hennes bildberättelser kolliderar det planerade och det slumpmässiga. Rostutfällningar, skrynklor, linoleumtryck och broderi blir lika viktiga detaljer som de gestalter som befolkar hennes bildcollage. Anna Bauer är född -76, nu bosatt och verksam i Göteborg. Hon har studerat textilkonst, MFA, 2

 

-  -  -  -

 

 

Mellan hägg och syrén, samlingsutställning

      

14/5 - 19/6

 
 

Deltagare:

Annika Eriksdotter, Maxjenny Forslund, Tina L Frausin, Lena Gyltman, Ulrika Rosengren Gustafsson, Vilija Lioranciene, Eva Dahlberg-Axelsson, Annica Danielsson Almén, Annette Hagel, Kerstin Andersson, Evis Magnusson, Pär Axelsson, Catarina Mårtenson, Jill Johansson, Margareta Eriksson Abenius, Lotte Klein, Kim Stenlund, Gertrud Heinerud, Moa Frisk, Therese Stawlin, Ulf Johnsson, Nina Christensen, Esmé Alexander, Anne Carlquist, Lisbeth Malm, Kristin Rapp, Lisa Tagesson, Karin Anett Wickerfält, Terese William Waenerlund, Irina Johansson

 

-  -  -  -

 

Marita Axelsson, textil

 

 

20/8 - 11/9

 
 

Marita Axelsson inledde höstsäsongen på Galleri KHVC med en textilutställning inspirerad av vattnet i sjöarna i Bergslagen. Genom att färga in tyger, trycka med textiltryck och använda den japanska shibori-tekniken får hon fram bilder och mönster som för tankarna till istäckta vattenytor eller böljande vågspel. 

 

Det japanska ordet shibori betyder pressa, vika och klämma, och beskriver processen som till stor del bygger på slumpen. Genom att blockera en yta med träklossar, vikningar, sömmar etc. och sedan färga in tyget får man fram kontraster och en levande yta med mjuka övergångar mellan de infärgade partierna.

 

-  -  -  -

 

Gunvor Larsson och Susann Wallander, glas

      

17/9 - 16/10

 
 

”Dreamland” - design and artistic creation

 

Konstnärsduon Larsson – Wallander gästade i september-oktober Galleri KHVC med screentryckt glas som bilder och i blåsta föremål. Deras glas ser man annars oftast i offentliga sammanhang, listan över utsmyckningsuppdrag är omfattande och deras gemensamma arbeten är spridda över hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr.

 

Båda har studier vid Konsthögskolan i Stockholm bakom sig, Gunvor Larsson dessutom vid Arkitekthögskolan 
i Lund och Susann Wallander vid Valands målarskola i Göteborg.

 

-  -  -  -

 

Anne-Beth Borselius, keramik

    

22/10 - 20/11

 
 

-  -  -  -

 

Jul på Galleri KHVC, samlingsutställning

      

27/11 - 23/12

 
 
 
 

GALLERI KHVC · utställningar 2011

 

15/1 - 13/2      Anna Rende, trä


19/2 - 27/3      Karin Östberg, keramik


2/4 - 8/5          Anna Bauer, textil


14/5 - 19/6      Sommarutställning


20/8 – 11/9      Marita Axelsson, textil


17/9 – 16/10    Gunvor Larsson & Susann Wallander, glas


22/10 – 20/11  Anne-Beth Borselius, keramik


27/11 – 23/12  Julutställning

 

Anna Rende, träskulptur

    

15/1 - 13/2