ÄR DU YRKESVERKSAM KONSTHANTVERKARE?

 

Konsthantverkscentrum är en rikstäckande yrkesorganisation med uppdrag att främja professionella utövare och stärka det svenska konsthantverket. Vi marknadsför och synliggör våra medlemmar lokalt, nationellt och internationellt.


Som ansluten medlem blir du en del av den kontaktyta som Konsthantverkscentrum representerar, där vi förmedlar såväl uppdrag som utställnings- och försäljningsmöjligheter. Du erbjuds de kurser, utbildningar och nätverkstillfällen som vi organiserar och får automatiskt tillgång till våra förmedlande tjänster, exempelvis den nya digitala plattformen för skapande-skola-projekt: Konstdepartementet. Vidare blir du prenumerant på vårt medlemsbrev, som innehåller information om open-call utställningar, utlysningar av uppdrag, lediga tjänster, och mycket annat.

 

 

ANSÖK NU

Du som är högskoleutbildad inom fältet* eller medlem i KRO, SIR eller Design Sweden kan söka när som helst under året och bli medlem utan prövning, i annat fall söker du via en invalsjury (se nedan). Den årliga serviceavgiften är 550 SEK inklusive moms (440 kr exklusive moms). I formuläret fyller du i dina personuppgifter med CV, webbsida, personlig presentation m.m. Skanna och mejla sedan ditt examensbevis till info@konsthantverkscentrum.se När ansökan är behandlad kommer en bekräftelse via mejl.

 

*Konstfack, Konsthögskolorna, HDK Valand, HDK Valand Steneby, Malmstens, Beckmans designhögskola, Textilhögskolan i Borås, Designhögskolorna i Umeå och Lund, eller utländsk motsvarighet.

 

 

 

ANSÖK VIA INVALSJURY

Om du är yrkesverksam men saknar högskoleexamen kan du söka medlemskap via invalsjury. Ansökan görs två gånger per år. I år är senaste datum för ansökan via invalsjury 20 maj och 9 oktober. I samband ansökan  tar vi ut en ansökningsavgift om 300 SEK inklusive moms. Avgiften betalas till bankgiro 5316-4893 när du skickar in din ansökan. Kom ihåg att uppge avsändare. Den årliga serviceavgiften om 550 SEK är den samma som för övriga medlemmar.

 

I formuläret fyller du i dina personuppgifter och laddar ner högst tio bilder med bildtext. Se till att bilderna du väljer att visa är av god kvalitet, för att en rättvis bedömning av ditt arbete ska kunna göras. Övriga merithandlingar skannar du in och mejlar till info@konsthantverkscentrum.seNär ansökan är behandlad kommer en bekräftelse via mejl.


 

HUR GÅR INVALSJURYN TILLVÄGA?

Invalsjuryn gör en sammanvägning av den sökandes meriter. Kriterier för bedömningen är att de konstnärliga och tekniska kunskaperna ska motsvara en grundutbildning från en eftergymnasial utbildning inom området. Den sökandes konstnärliga yrkesverksamhet bedöms utifrån utbildnings- och yrkesmeriter samt konstnärlig och teknisk kvalitet. Till utbildning räknas skolor, lärlingsutbildning, gesällprov, utländsk utbildning och praktik inom formområdet. Yrkesverksamhet bedöms utifrån utställningar, stipendier, erhållna uppdrag, tid i yrket, undervisningserfarenhet med mera. Bedömning av konstnärlig och teknisk kvalitet grundar sig på inskickat bildmaterial på den sökandes utförda verk.

 
ANSLUT DIG TILL OSS
 

MEDLEMSFÖRMÅNER

 

 

 

Artist-in-Office

Artist-in-Office är ett erbjudande om arbetsrum till våra medlemmar, med projekt som kräver extra yta. Först ut var Anna Tedestam följt av gruppen Dot Dot Dot. Och just nu huserar Emelie Liljebäck hos oss på Stockholmskontoret. 

Läs mer om Artist-in-office


 

Medlemmars Show-wall

Här presenteras verk av 11 av Konsthantverkscentrum medlemmar på Bellmansgatan 5, Stockholm. Första omgången hade premiär under Stockholm Craft Week 2019. Just nu visas utställningen Agent, curerad av Auli Laitinen. Syftet är att visa upp utövarna och den bredd av material, konstnärliga uttryck och geografisk representation som finns bland våra medlemmar. Väggens gestaltning och urval kommer bytas ut periodvis. Läs mer om Medlemmars Show-Wall.

 

 

Konstdepartementet

Du som arbetar konstnärligt med barn och unga i skolans värld, eller har planer på att göra det; vi är tillsammans med Konstnärscentrum, Illustratörcentrum och Centrum för fotografi med och utvecklar Konstdepartementet, en ny rikstäckande utbudsplattform, för skolprojekt. Plattformen är en förmån som ingår för medlemmar i Konsthantverkscentrum. Gå in och kika på Konstdepartementet, några av våra medlemmar har redan registrerat sig! Har du frågor om Konstdepartementet? Mejla maj.sandell@konsthantverkscentrum.se


Mötesrum till låns i Stockholm och Göteborg

Som medlem eller konsthantverksorganisation finns möjlighet att låna någon av våra möteslokaler helt utan kostnad. Superbra om du och dina kollegor planerar en utställning, har årsmöte eller något annat där det krävs lite mer utrymme och en kontorsmiljö. Vår adress i Stockholm är Bellmansgatan 5 som ligger centralt på Södermalm, nära både Mariatorgets och Slussens tunnelbana. Plats för cirka 8 personer. I Göteborg ligger kontoret på Kastellgatan 21, även det mycket centralt beläget och med plats för cirka sex personer.

 

Erbjudandet om att låna mötesrummet gäller när rummet inte används av oss på kontoret, lite då och då med andra ord, och särskilt efter kontorstid. På bilden ovan ser du Konstbroderikollektivet som huserar i Konsthantverkscentrums lokaler då och då.  Andra som med jämna mellanrum lånar mötesrummet är Konsthantverkarna och Kaolin. Vi vill gärna ha besök av fler medlemmar och organisationer, hör av dig!


Stockholm: maj.sandell@konsthantverkscentrum.se

 

Göteborg: ellen.dynebrink@konsthantverkscentrum.se

 


Låna lådan

Det finns två prima transportlådor i aluminium, som lånas ut kostnadsfritt till dig som är medlem. Den ena passar för helpall och den andra för halvpall. Båda är beklädda med mjuk skumgummi inuti. Förutsättningar för utlån: Att vi inte behöver dem själva under den avtalade utlåningsperioden, samt att lådorna hämtas på och lämnas tillbaka till oss på Bellmansgatan 5 i Stockholm. Om du är intresserad, skicka ett mejl till maj.sandell@konsthantverkscentrum.se.