SMYCKEKONST PÅ TURNÉ

The 6th European Triennal of Contemporary Jewellery

 

Urvalet från Sverige: Curator Sofia Björkman berättar

Inom smyckekonsten används bärbara föremål som visuella uttryck. Material, teknik och hantering leder till personliga och unika uttryck som speglar vår samtid.


- Variation och snabba växlingar kan ses som typiskt för vår tid. Så även konstnärernas tillvägagångssätt för att nå ut till en lika skiftande publik, säger Sofia Björkman, curator för det svenska urvalet och till vardags smyckekonstnär och ägare av Galleri Platina i Stockholm.


Inför den sjätte smycketriennalen i Mons, Belgien, har curator Sofia Björkman tittat på vad svenska smyckekonstnärer har skapat de senaste tre åren och därefter gjort ett urval. Här finns återkommande teman och arbetena kan ses ur olika perspektiv. Flertalet av de deltagande smyckekonstnärerna intresserar sig för socialt engagemang, genusfrågor, miljömedvetenhet och materialåterbruk.


- Ett urval är alltid subjektivt, men kan samtidigt tolkas olika och på så vis spegla den variation som finns inom den svenska samtida smyckekonsten, säger Sofia Björkman. 

 

Utställningen öppnar i Mons, Belgien den 28 oktober 2017 och går därefter på turné 2018 till de medverkande länderna Sverige och Frankrike.